logo

Az esküvői fotózás menete

Gyakorlatilag nincs olyan munkám, amikor párokkal ne ülnénk le egy személyes találkozóra, hogy az esküvőjük részleteit átbeszéljük. A párok ilyenkor felvázolják az esküvő napjának minden programját, amelybe együtt bele kell illesztenünk az esküvői fotózást is.

A párok által leggyakrabban kért szolgáltatás a kreatív fotózás és a szertartások fotózása szokott lenni. Mindezek közül a szertartások már előre lerögzített időpontban vannak, tehát a kreatív fotózással nekünk kell ehhez alkalmazkodni.

A kreatív fotózással kapcsolatban azt szoktam kérni a pároktól, hogy legalább másfél óránk legyen a fényképek elkészítésére, ehhez a program megtervezése során hozzá kell adni az utazási időt, illetve a fotózást követően a frissítés, a smink és a ruhaigazítás idejét is. Véleményem szerint ennyi idő kell ahhoz, hogy egymásra tudjunk hangolódni, és mind mennyiségben, mind minőségében olyan képek születhessenek, amelyekkel mindannyian meg leszünk elégedve.

A párok általában a szertartások előtt kérik, hogy végezzük el a kreatív fotózást, amellyel egyet szoktam érteni. Ezzel kapcsolatban kifejezett kérésem szokott lenni, hogy a kreatív fotózás alkalmával kettesben legyenek (persze egy barátnő segítsége mindig jól jön a ruha és smink igazításhoz), mert így bensőségesebb képek születhetnek. Azért nem javaslom, hogy a kreatív képeket a szertartások után végezzük el, mert ekkor már a násznép a fiatal párral akar együtt lenni.

Ha a kreatív fotózással lépek be az esküvő menetébe, akkor mindig a megbeszélt idő előtt, pontosan érkezem a fotózás helyszínére (Dunakeszin lakom, de még sehonnan sem késtem el, legyen a fotós helyszín bármilyen távol). Ezt a pároktól is kifejezetten kérem, mert az ekkor elveszített időt már nem fogjuk tudni pótolni, éppen ezért javasolni szoktam nekik, hogy az esküvő napjára ne vállaljanak magukra semmilyen feladatot, de olyat főleg ne, amely miatt csúszhatunk a fotózással, továbbá az esküvő programjába tervezzék bele, hogy a frizura, a köröm és a smink elkészítése sok időt igényel, nem is beszélve az öltözés nehézségeiről.

Az esküvői alapcsomagomat úgy állítottam össze, hogy az a fiatal párok által leggyakrabban kért minimum szolgáltatásokat foglalja magába – ezek a kreatív fotózás, a szertartás(ok) fotózása, és a násznép fotózása szokott lenni. Emellett gyakran kérik a párok a készülődés, a kikérő, majd a vacsora és a lakodalom fotózását is.

Torzsa Lajos eskuvoi fotos (50)

Ha már a készülődés pillanatától kezdve kapcsolódom be az esküvő programjába, akkor általában a menyasszony készülődését szoktam fotózni. A hagyományok miatt ritkán fordul elő, hogy a menyasszony és a vőlegény egy helyszínen készülődik, ezért ilyenkor a menyasszonnyal szoktam együtt mozogni.

Ha a kikérő pillanatától kezdve kapcsolódom be a fotózásba, akkor általában a vőlegény házánál kezdek, és vele, valamint a családjával együtt mozgok a lányos házhoz. Ha közelben van a készülődő menyasszony, akkor rugalmasan meg szoktam oldani, hogy tőle menjek a vőlegény vőfély általi kikérést lefotózni.

A készülődés, a kikérő és a kreatív fotózás után az esküvői fotózás másfajta irányt vesz, mert ezek után már nem a párral, hanem az eseményekkel mozgok együtt. Ezt hívják fotóriporteri megörökítésnek, amely során igyekszem a szertartások, a vacsora és a lakodalom minden mozzanatát megörökíteni.

A szertartások fotózásakor a „részletes dokumentálás” mellett az a legfontosabb dolgom, hogy a lehető legláthatatlanabb legyek, hogy a ceremóniák alkalmával ne hívjam fel magamra a figyelmet.

A vacsora fotózásakor arra szoktam ügyelni, hogy a vacsora előtti diskurzust, néhol táncot megörökítsem, továbbá a hagyományos vőfélyi játékokat (leves behozása, versek bemutatása) lencse végre kapjam, de semmiképpen nem szoktam fotózni az evéssel foglalatoskodó vendégeket.

A lakodalom fotózása az esküvői fotózás legkötetlenebb része. Ilyenkor vagy „megbújok” a násznép forgatagában, hogy spontán képeket készítsek, vagy kifejezetten felhívom magamra a figyelmet, hogy felkérjenek egy fotóra, vagy esetleg valami mókás tettet váltsak ki, arra azonban mindig odafigyelek, hogy csak igényes képeket készítsek a mulatozó násznépről.

Összességében elmondható, hogy az esküvői fotózás menete valahol mindig egyedi a párok kívánsága szerint, de a sokévnyi esküvői fotós tapasztalat után azt is mondhatom, hogy vannak az esküvőkben olyan állandó momentumok is, amelyekre sokévnyi rutin után fel lehet készülni.

Torzsa Lajos – esküvői fotós Dunakeszi – Budapest – Magyarország