logo

Néhány tanács az esküvői fotózás helyszínének kiválasztásához

Az esküvői fotózás helyszíne alapjában befolyásolja az esküvői fotózás hangulatát, hiszen a környezet, ahol megvalósítjuk a fotózást az a szó szoros értelmében hátteret és keretet ad a képeknek. Mindezzel együtt azt szoktam tanácsolni a pároknak, hogy nem kell nagyobb jelentőséget tulajdonítani az esküvői fotózás helyszínének, mint amekkora jelentőséggel a valóságban bír. Ugyanis az esküvői fotózás helyszíne hátteret és keretet adhat a fotózásnak, de a képeknek valódi tartalmat csak a belőle áramló érzelmek adhatnak. Éppen ezért azt vallom, hogy az esküvői fotózásra való ráhangolódás, a fotózáshoz való hozzáállás sokkal többet tud hozzáadni a képekhez, mint maga a helyszín.

Persze az esküvői fotós helyszín szépségének, vagy különlegességének a fontosságát sem szabad bagatellizálni, már csak azért sem, mert dukál, hogy az esküvői fotókat olyan helyszínen készítsük el, amelyet megálmodtatok. Egyébként a helyszín választásában a pároknak határozott elképzelése szokott lenni, de néhányuk segítséget szokott kérni, amelyben szívesen a rendelkezésükre szoktam állni.

Torzsa Lajos eskuvoi fotos (8)

Egy helyszín nem helyszín – tartja a mondás, de a viccet félretéve, minél több helyszínen tudunk fotózni, és minél több időnk van, annál jobb képeket tudunk készíteni, ezért arra szoktam biztatni a párokat, hogy ha van rá lehetőség, akkor több helyen fotózzunk. Sok pár félve kérdezi meg a több helyszínen való fotózás lehetőségét, pedig azt gondolom, hogy manapság ez alapvető szolgáltatás kell, hogy legyen, amelyet én az alap csomagomban további költségek nélkül vállalok.

Fontos kritérium az esküvői fotózás helyszínével szemben, hogy közel legyen a szertartások és a lakodalom helyszínéhez, mert nagy nap sűrű időbeosztása ritkán teszi lehetővé, hogy sokat utazzunk. Az a tapasztalatom, hogy jó közlekedés mellett néhány tíz kilométer nem lehet akadály.

Torzsa Lajos eskuvoi fotos (43)

Ha olyan helyen fotózunk, ahol engedély kell, akkor erről érdemes előre egyeztetni, illetve tájékozódni, hogy az esküvő napján van-e szabad időpont, továbbá gondoskodni kell a foglalásról a kellemetlenségek elkerülése érdekében.

Mostanság a szabadtéri esküvői fotózás a divat – bevallom én is ezt preferálom, de ennek ellenére érdemes gondoskodni egy másik tervről annak az esetére, ha annyira rossz lenne az időjárás, hogy nem tudjuk elvégezni a szabadtéren való fotózást. B tervnek megteszi egy olyan épület, ahol nagy terek, elegáns és/vagy érdekes helyiségek, valamint bútorok vannak.

A fenitek alapján érdekes választás lehet egy patinás, elegáns épület, amely rendelkezik egy szép parkkal, így jó idő esetén fotózhatunk csak a parkban, megvalósíthatjuk a két helyszínen való fotózást, ha bemegyünk az épületbe is, rossz idő esetén pedig fotózhatunk csak beltérben. A helyszínekkel kapcsolatban azt szoktam még tanácsolni a pároknak, hogy kerüljék a túlságosan felkapott helyszíneket – ilyen például a Gödöllői kastély – ahol gyakran torlódás alakul ki a beltéri fotózás során. Helyette érdemes kevésbé felkapott helyszíneket választani, sőt ha jobban körülnéztek, akkor gyönyörű, de nem túl felkapott helyszínek is rendelkezésre állnak – ilyen például a martonvásári Brunszvik-kastély – a fotózásra.

Végül a legfontosabb tanácsom: az a jó esküvői fotós helyszín, ahol jól érzitek magatokat. Ha nem zavar benneteket a nagy felhajtás, akkor lehet fotózni egy nyüzsgő belvárosban, a merészebbek fotózkodhatnak egy indusztriális helyszínen, de ha a klasszikus helyszíneket kedvelitek, akkor választhattok egy kastélyt, vagy kúriát.

Torzsa Lajos – esküvői fotós Dunakeszi – Budapest – Magyarország