logo

Tanácsok az esküvői fotós kiválasztásához

Azt tapasztalom, hogy az esküvő dátumának kijelölése után az esküvői fotós kiválasztása szokott elsőbbséget élvezni a párok számára a többi esküvői szolgáltató lefoglalása előtt. Az esküvő megörökítése mindenkinek fontos szokott lenni, hiszen erre a megismételhetetlen napra mindenki szeretne még évtizedek után is emlékezni, és ezeket az emlékeket fotókba lehet leginkább belesűríteni, éppen ezért a megfelelő esküvői fotós kiválasztásának nagy jelentősége van.

Az esküvői fotós kiválasztásával kapcsolatban az a legfontosabb tanácsom, hogy legyen esküvői fotósotok. Néhányan azt gondolják, hogy ezt a feladatot oda lehet bízni egy valamilyen tapasztalattal rendelkező, a fotózás iránt érdeklődő rokonra, vagy vendégre, de az ilyen döntésnek általában mindig csalódás szokott lenni a vége. Nem korteskedni szeretnék az esküvői fotósok mellett, de azt tudom, hogy tapasztalat nélkül kevesen bírják el annak a felelősségét, hogy egy esküvő alkalmával megismételhetetlen események sorát kell lefotózni, és ha kívülállóként helyezem magam egy ilyen szituációba, akkor azt gondolom, hogyha bármilyen elvárásom van az elkészülendő képek minőségét illetően, akkor nem szívesen helyezném ezt a terhet egy olyan ember vállára, akinek nincsen esküvői fotós tapasztalata.

Eskuvoi fotos kivalasztasa (1)

Az esküvői fotós kiválasztásával kapcsolatban a következő tanácsom, hogy fogadjátok el azt a tényt, hogy a fotózás szubjektív dolog, tehát az esküvő alkalmával készült képek a fotós saját látásmódját tükrözik, az esküvői fotós kiválasztásánál tehát azt kell mérlegelnetek, hogy ezzel a látásmóddal tudtok azonosulni, közel érzitek azt magunkhoz, vagy sem.

Ha tetszik nektek a fotós látásmódja, akkor a következő nagy kérdés a szakmai felkészültsége, amelynek a megítélése szintén megint egészen szubjektív dolog. Ebben a kérdéskörben alapvetően egy bizalmi faktornak kell köztetek működni, mégpedig úgy, hogy látva a fotós munkáját, weboldalát, kommunikációját, akár az ajánlattétel módját, vagy bármilyen a számotokra fontos jellemzőjét, egyszerűen ki kell, hogy alakuljon bennetek egyfajta bizalom, hogy rábízzátok a fotózás felelősségét.

Viccelődni szoktam a párokkal, hogy több időt töltök velük az esküvő napján, mint bármelyik vendégük, de ez tényleg így van. Emiatt az is nagyon fontos, hogy az esküvői fotós személyisége is passzoljon hozzátok, mert főleg a kreatív fotózás alkalmával egymásra lesztek utalva, ezért fel kell oldódjatok egymás társaságában, mert csak így születhetnek jó képek. Éppen ezért azt tanácsolom, hogyha van rá mód, akkor személyesen is találkozzatok az esküvői fotós jelöltetekkel, tegyetek fel neki kérdést nem csak az esküvői fotózással kapcsolatban, esetleg menjetek el hozzá egy jegyes fotózásra.

Eskuvoi fotos kivalasztasa

Az esküvői fotós kiválasztásánál nagyon praktikus szempontok is érvényesülnek, mint az esküvői fotózás ára, a különböző csomagajánlatok, az átadási határidő, vagy éppen a fotós lakhelyének távolsága, és bizony sokszor ezek a praktikus szempontok lesznek döntőek a választásnál. Ezzel kapcsolatban az a tanácsom, hogy lássatok tisztán mielőtt döntést hoztok, mert itt szokták a párok a legtöbb kompromisszumot meghozni. Az ár kalkulációjakor például nagyon fontos, hogy minden költséggel tisztában legyetek, és ha lehetséges, akkor ne a képek mennyisége után, hanem a fotós rendelkezésre állása szerint fizessetek. Manapság például a távolság sem lehet akadály, mert a legtöbb fotós rugalmasan az egész országban vállal esküvői fotózást (én például kiszállási díj nélkül – ez itt a reklám helye), ezért nem kell feltétlenül a környéken élő fotósokból választani, ha nem jó a kínálat.

Az esküvői fotós kiválasztásával kapcsolatban az utolsó tanácsom, hogy időben válasszatok, és időben foglaljatok, mert a legtöbb időpont – főleg az esküvői főszezonra – gyorsan elfogy. Ha választottatok, akkor mindenképpen kössetek megbízási szerződést, mert így lehettek teljesen biztosak a foglalást illetően.

Torzsa Lajos – esküvői fotós Dunakeszi – Budapest – Magyarország