logo

Az esküvői készülődés fotózása

A hosszú szervezés után az esküvői készülődés már csak néhány várakozásokkal teli pillanat, amelynek a végére a párok teljes átalakuláson esnek át nemcsak a külsejükben, hanem a gondolataikban is. Ezek az értékes pillanatok nagyon gyorsan eltelnek, a nagy nap intenzív élményei talán feledtetik is őket, ezért érdemes azokat megörökíteni.

Az esküvői készülődésben benne van az esküvőre való felkészülés minden eszenciája, elindítja a nagy napot és keretet ad neki, továbbá belepi az esküvő napján tapasztalható kellemes feszültség, ezért esküvői fotós szempontból talán a legizgalmasabb része a nagy napnak. Véleményem szerint az esküvői készülődés fotózása felér egy kreatív fotózással, sőt akár helyettesíthető is vele.

Néhányan ódzkodnak az esküvői készülődés megörökítésétől, mert a készülődést túl intim dolognak tartják ahhoz, hogy beengedjenek valakit ebbe a szituációba, amiben azért van némi igazság. Ebben a helyzetben a női esküvői fotósoknak talán könnyebb dolga van, habár ezt a kérdést biztosan nem csak ebből a szempontból lenne érdemes vizsgálni. Vannak olyan párok is, akik nem szeretik, ha nem teljes pompában vannak megörökítve, pedig az igazán jó képek a maga tökéletlenségük, természetességük miatt szépek, ezért az ilyen gondolatokat általában könnyű tőlük elhessegetni.

Az esküvői készülődésnek valóban nagyon intim és bensőséges hangulata van, továbbá az öltözés, illetve az öltöztetés nagyon sok szimbólumot hordoz magában, nem hiába maradtak fenn az öltöztetéssel, és az egyes ruhadarabok viselésével kapcsolatos szokások a mai napig. Az intimitást tovább fokozza, hogy a készülődős képek általában az otthon nyugalmában készülnek, de ez szerencsére a mi malmunkra is hajtja a vizet, hiszen megszokott közegben mindenki természetesebben tud viselkedni, így jobb fotók készítésére van lehetőség.

A készülődés nem csak ráhangolódás az esküvőre, hanem az esküvő napjának egy fontos része, így az esküvőről készülő képriport csak akkor lehet teljes, ha abban az esküvői készülődés fotózása is benne foglaltatik, hiszen vele lesz az esküvői fotózás keretbe foglalva. A készülődés fotózását személy szerint azért szeretem, mert alkalmat ad arra, hogy párokat a legközelebbi hozzátartozóikkal is lefotózzam úgy, hogy csak egymásra kell még koncentrálniuk. Ezen túl az esküvő készülődés fotózása során lehetőségem van apró részleteket, ruhadarabokat és kiegészítőket is lefotózni, mielőtt a párok magukra ötlik őket. Mindezeken túl pedig elévülhetetlen előnye az esküvői készülődés fotózásának, hogy ez idő alatt egymásra hangolódunk a párokkal, amelyre a kreatív esküvői fotózás előtt nagy szükség van, főleg ha nem vettek részt jegyes fotózáson.

Összességében úgy gondolom, hogy nem kell félni az esküvői készülődés megörökíttetésétől, mert egyrészt annyit kell engedned láttatni a készülődésből, ami még a kényelmi zónádba belefér, másrészt az esküvő napján nem lesz még egy olyan pillanat, amikor ennyire szűk körben élhettek meg bensőséges pillanatokat.

Torzsa Lajos esküvői fotós Budapest – Dunakeszi – Magyarország