logo

Esküvői trendek 2019-ben

Már megszokhattuk, hogy az esküvői trendek évről-évre változnak, mert mindig születik egy újabb divat, amelyet követni kell, elindul valamilyen bolondéria, amelyet muszáj elkövetni minden esküvőn, esetleg megérkezik valamilyen hasznos újítás, amely segít valóban könnyebbé tenni mondjuk az esküvői készülődést. Persze a változásokra szükség van, mert fejődésre ösztökél bennünket esküvői szolgáltatókat, éppen ezért az esküvői trendek változásának egy részét éppen mi generáljuk. Az esküvői trendek változásának másik motorjai természetesen a házasulandó fiatal párok, akik a jól megszokott esküvői minták mellé mindig szeretnének valamilyen újdonságot is bevinni a saját esküvőjükbe. Az alábbiakban a 2019-ben várható esküvői trendeket próbálom csokorba szedni, hátha segítenek neked is az eligazodásban. Figyelem, nem a könnyebbik utat választottam, tehát nem Pinterest képeket fogok beollózni, hanem a saját tapasztalataimból, illetve külföldi mértékadó blogok tartalmából fogok merítkezni.

Offline, vagy unplugged esküvő szervezése

Már az elmúlt években is tapasztaltam, hogy a párok kérték a násznépeiktől, hogy főképp a szertartások idejére, de akár az egész lagzi alatt ne használják a telefonjaikat, illetve semmilyen más internetezésre alkalmas eszközeiket. A tapasztalataim szerint ez kérés általában süket fülekre talált, így várhatóan a párok többsége még határozottabb lesz ebben a kérdésben, sőt kifejezetten offline esküvő szervezésével a násznép tudtára fogják adni, hogy ezen a napon tényleg ők szeretnének a középpontban lenni. Mindenképpen jogosnak látom a pároknak ezt a kívánságát, mert én is több alkalommal tapasztaltam, hogy a násznépnek egy része a telefonja nyomkodásával valósággal kivonta magát az esküvő történései alól. Persze mondhatjuk, hogy olyan világot élünk, ahol már egy percre sem tehetjük le a mobil telefonunkat, de az illendőség azt kívánja, hogy ilyenkor minden figyelem a fiatal párra irányuljon. Egyébként szinte mindenhol trendé vált az offline, vagy unplugged események szervezése, hiszen ez a probléma nemcsak az esküvők világát érinti.

Technikai vívmányok kihasználása

Első ránézésre a technikai vívmányok kihasználása éppen szembe megy az előző pontban említett offline esküvővel, de ha alaposan szemügyre vesszük a kérdést, akkor beláthatjuk, hogy ez nincs így. Ha a technikai vívmányokat az esküvő szolgálatába állítjuk, akkor az öncélú internetezés helyett éppen hogy összekovácsolhatjuk a násznépet. A teljesség igénye nélkül a jövő évben még például nagyobb teret hódíthat – a papírt és tintát nélkülöző, tehát környezetkímélő – e-meghívó és e-ültelőkártya elterjedése, de ugyanúgy trendé válhat az esküvő élőben való közvetítése Gopro kamerával, vagy bármilyen más arra alkalmas eszközzel. Úgy látom, hogy még inkább el fognak terjedni a lakodalmakon felállított selfie állomások, ezáltal egyre kevésbé lesz szükség az esküvői fotósok szolgáltatására a lagzik idején, amelyre lássuk be eddig sem volt szükség a lakodalmak előrehaladott állapotában.

 

 

Az esküvő megörökítése drónnal

A madár perspektíva nagyon érdekes és ritka látványt nyújt, ezért a drónok elterjedésével egyre többen szeretnék megörökíttetni a levegőből az esküvőjüket. A trend egyelőre az esküvői videósokat érinti leginkább – és ez egyelőre úgy néz ki, hogy marad 2019-ben is – de előbb-utóbb valószínűleg az esküvői fotózásra is át fog terjedni. A drónok használata egyébként felvet egy sor törvényességi és biztonsági kérdést, ezért mindenképpen olyan szakembert érdemes felkérni drón felvételek elkészítésére, akinek nagy tapasztalata van a drón repüléssel kapcsolatban, és rendelkezik az ehhez szükséges engedélyekkel is.

Vége a púder árnyalatoknak, éljenek az élénk színek

A 2019-es év egyik legnagyobb változása, hogy kimennek a divatból a púderes árnyalatok, helyettük az erős és kontrasztos színek lépnek, leginkább a narancs valamelyik árnyalatával. Élénkebbek lesznek az esküvői csokrok, a dekoráció és az összes kiegészítő. A színesség igaz a menyasszonyi ruhára is: ha valamikor érdemes merészet álmodni és felhagyni a fehér ruhával, akkor az a 2019-es évben lesz.

Elegáns vs. családias esküvők

Az elmúlt időszak sok királyi és hercegi esküvője hatással van a párokra – az esküvő szervezők ezt Meghan-hatásnak hívják – ezért sokan szeretnének klasszikus esküvőt szervezni. Ezekre jellemző a fényűző és nagyfokú elegancia, a letisztult minimalista stílus, és a hatalmas vendégkörben való nagyvonalú ünneplés. Ezzel szembe megy a családias esküvő szervezése, ahol teret lehet engedni a fantáziának, bátran lehet keverni a stílusokat, lehetőség van saját kezűleg elkészíteni például a dekorációt, de ami a legfontosabb: kisebb násznéppel, sokkal személyesebb módon lehet ünnepelni.

Alternatív esküvő szervezése

Talán sosem volt nagyobb szükség arra, hogy jobban odafigyeljünk a természetre, a távoli és közvetlen környezetünkre, valamint az elesettekre, mint 2019-ben. Ennek jegyében várhatóan egyre több alternatív esküvő tematikája fog a környezetvédelem, az etikus fogyasztás, vagy az adakozás tematikája köré épülni. Már idén 2018-ban is dolgoztam olyan esküvőn, ahol a pár az esküvőjére felajánlott pénzt karitatív célokra ajánlotta fel, és kiválasztott szervezetek közül maga a násznép tagjai döntötték el, hogy kinek szeretnének adakozni. Persze nem kötelező idáig elmenni, hiszen nem egyformák a lehetőségeink, de 2019-ben már teljesen normális elvárás lehet, hogy egy esküvőn szelektíven gyűjtsék a hulladékot, vagy a megmaradt ételt hátrányos helyzetű embereknek adják oda.

A szakma felől – Milyen esküvői fotós trendek várhatóak 2019-ben?

A legfontosabb, hogy 2019-ben szinte kivétel nélkül profi esküvői fotósokat fognak felkérni a párok az esküvőjük megörökítésére. Korábban a kompakt fényképezőgépek, a jó minőségű kamerával rendelkező telefonok, valamint az olcsó belépő szintű digitális tükörreflexes fényképezőgépek elterjedése miatt sok pár az ismerősét kérte fel az esküvője fotózására, mert úgy gondolták, hogy ezekkel az okos eszközökkel gyerekjáték lesz az esküvő megörökítése, de az eredmény általában csalódást keltő volt. Mostanra ez a trend mára teljesen visszafordult, ugyanis mindenki belátta, hogy egy esküvő fotózásához megfelelő tudás, és nem utolsó sorban tapasztalat kell, amelyet nem tud helyettesíteni a technika.
Az esküvői fotós trendeket tekintve a 2019-es év nagy változása lesz, hogy a vintage jellegű, megkopott hatású fotók több év után kimennek a divatból, és helyettük a nagyon színes, kontrasztos, már-már szikrázó színvilágú fotók jönnek divatba, követve a ruha, menyasszonyi csokor, a dekoráció és a kiegészítők színességét. A színesség mellett továbbra is divatban lesznek az ellenfényben készült fotók, illetve minden olyan kreatív fotós eszköz, amely a nap melegségét hivatott visszaadni.
A 2019-es esztendő forradalmi év lesz a fotózásban, hiszen a legnagyobb fényképezőgép gyártó óriások is beadták derekukat, és piacra dobták a professzionális felhasználásra alkalmas, full frame méretű érzékelővel rendelkező, digitális tükör nélküli (úgynevezett MILC) fényképezőgépeiket. Anélkül, hogy szakmai kérdésekben elmerülnék, ez annyit jelent, hogy előbb-utóbb a profi fotósok is egészen kis fényképezőgépekkel fognak majd dolgozni, ami egy kicsit furán fog hatni, mert ahhoz vagyunk szokva, hogy nagy monstrumokkal dolgozunk, ezért a násznépre tekintve eddig könnyen el lehetett dönteni, hogy melyikünk a hivatásos fotós.