logo

Gyerekek az esküvőn

Az esküvő szervezése során a párokban gyakran felmerül a kérdés, hogy a gyerekek számára milyen programokkal és vendéglátással készüljenek, hiszen a többségük számára a gyerekek esküvőn való jelenléte kihívást jelent, mert úgy tekintenek az apróságokra, mint nagyon különleges vendégekre, akik merőben más bánásmódot igényelnek.

Először persze azt kell eldönteni, hogy egyáltalán helye van-e a gyereknek az esküvőn, amiben az első és döntő szava a házasulandó párnak van. Azt tapasztalom, hogy ritka az olyan eset, amikor nem hívják meg a vendégek gyerekeit, azonban ha mégis így történik, akkor azt tiszteletben kell tartani. A meghívás hiánya mögött általában valamilyen praktikus, de nyomós indok szokott lenni, ezért nem érdemes sértésnek venni, ha a gyerekeket végül nem várják az esküvőre.

Megívás esetén már a szülőkhöz kerül a labda, hogy élnek-e a lehetőséggel, minden esetre azt el kell fogadniuk, hogy ha viszik a gyereküket az esküvőre, akkor ott első szerepben mindig szülőként kell megfelelniük, és csak ez után lehetnek igaziból vendégek. Itt azonban fontos megjegyeznem, hogy a vendéglátó pár sokat tehet azért, hogy a násznép gyermekkel érkező tagjai is önfeledten tudjanak szórakozni, miközben az apróságok felügyelet alatt és biztonságban vannak – de erről egy kicsit később ejtenék szót.

Tapasztalom, hogy a gyerekek jelenléte egyáltalán nem szokott problémát okozni az esküvőkön, sőt a gyerekek őszinteségükkel és jókedvükkel gyakran feldobják a hangulatot. Probléma egyedül ott szokott adódni, ahol a szülő nem veszi észre, hogy a gyereke viselkedése zavarja az esküvőt, amit valószínűleg az okoz, hogy számára az adott viselkedés teljesen megszokott. Bizony nem vagyunk egyformák: ami számunkra normális viselkedés a gyerekünk részéről, az más számára már zavaró lehet, ezért az esküvőn egy kicsit érdemes odafigyelni a környezetünk reakcióira a gyermek viselkedésével kapcsolatosan.

A saját félelmeinket illetően azt gondolom, hogy a gyerekeket bátran el kell vinni az esküvőre, a lehetséges viselkedésükből pedig nem szabad előre nagy ügyet csinálni. Egyrészt a kimondott fogadalmat nem befolyásolja, ha közben behallatszik egy kis gyermekzsivaj, másrészt, ha a szülők nem tudják kézben tartani a gyermekük viselkedését, akkor végső esetben arrébb tudják vinni az apróságokat a zajló eseményektől, kivonva őket a kellemetlen helyzetből.

Gyermekek az esküvőn

Esett már szó arról, hogy a házasulandó párok is sokat tudnak tenni a szülők (és a gyerekek) kényelméért az esküvő alkalmával. Ebben azt tudom tanácsolni nektek, hogy egy kritikus gyermeklétszám fölött kifejezetten gondoljatok a gyerekekre a szervezés során, ha pedig kevés gyermek vesz részt az esküvőtökön, akkor is tegyetek feléjük egy kis gesztust, és szervezzetek néhány attrakciót a számukra.

Hogy mire gondolok pontosan?

  • Alakítsatok ki a gyerekek számára egy kis sarkot, ahol helyezzetek el játékokat, kézműves eszközöket.
  • A menü kitalálása során gondoljatok a gyerekekre, esetleg találjatok ki nekik külön menüt.
  • A desszertek, harapnivalók kitalálása során is gondoljatok az apróságokra, helyezzetek ki a számukra olyan rágcsálnivalókat, amelyeket szívesen fogyasztanak.
  • A lagzi zenei kínálatában legyen egy-egy olyan zenei betét, – nem baj, ha csak néhány dalról van szó – amely a gyerekeknek szól.
  • Biztosítsatok a gyerekek számára felügyeletet, hogy a szüleik önfeledten tudjanak szórakozni – egy profi bébiszitter hosszú órákra le tudja kötni őket.
  • Vonjátok be a gyerekeket az esküvő programjába – ebben az ügyes ceremóniamestereknek, vagy vőfélyeknek biztosan van néhány ötlet a tarsolyában.

A fenti felsorolásból kihagytam, hogy bízzatok valamilyen feladatot, vagy szerepet a gyerekekre, de az a javaslat csak akkor állja meg a helyét, ha a gyermek az életkora, rátermettsége, bátorsága miatt meg tud felelni a felkérésnek. Lehet a gyermek koszorúslány/fiú, gyűrűvivő, olvashat fel verset, vagy énekelhet, de a lényeg, hogy csak akkor kapjon ilyen feladatot, ha nem okoz a számára problémát a teljesítése, és szívesen megteszi azt.

Végül egy gondolat, hogy még miért fontos a gyerekek jelenléte az esküvőn. Családpárti emberként azt gondolom, hogy a gyerekeknek egy bizonyos kor felett alapvetően fontos, hogy részt vegyenek minden olyan fontos eseményen, amelyen a szüleik vendégként ott vannak, hiszen így megtanulhatják a társas viselkedés családon kívüli szabályait. Ezen kívül egy esküvői olyan társas és családi élményként marad meg a gyermek számára, amelyet egész életében magával fog vinni. Gondoljunk csak bele: lehet nem emlékszünk határozottan egy-egy gyerekkori esküvői élményünkre, de az szinte kivétel nélkül biztos, hogy kellemes érzés visszagondolni rájuk.

A fentiekből kitalálható, hogy határozottan kiállok amellett, hogy a gyerekek részt vegyenek az esküvőn, és nem csak azért, mert ők adják az egyik leghálásabb esküvői fotós témát. Összefoglalásként csak azt tudom elmondani, hogy a szervezés során gondoljatok rájuk, kössétek le őket programokkal, így mindegyikük a legjobb formáját fogja hozni majd a nagy napon.

Torzsa Lajos – esküvői fotós Budapest – Dunakeszi – Magyarország