logo

Jegyes fotózás és párfotózás

Esküvői fotósként gyakran találkozom azzal a helyzettel, hogy a jegyes párok a személyes egyeztetésünk során elmondják, hogy róluk még nem készült profi fotósorozat, ezért elképzelhető, hogy zavarban fogják magukat érezni a kamera előtt, különben is nem lehet róluk jó fényképeket készíteni. Ennek az indokolatlan félelemnek az oldására alkalmas a jegyes fotózás, vagy a párfotózás.

Fontos tisztázni a fogalmakat, ezért elmondom, hogy a jegyes fotózás és a párfotózás között a gyakorlatban nincs semmi különbség, a fotók szempontjából nincs jelentősége annak, hogy jegyben járó párokról van-e szó, viszont közös lényeges momentum, hogy a párok a közös képek elkészültével is kinyilatkoztatják az egymás iránti érzéseiket.

A jegyes fotózás és a párfotózás hasznossága tehát abban rejlik, hogy készül rólatok egy fotósorozat, miközben hozzászoktok a kamera jelenlétéhez. Ha jegyben járva már az esküvői fotózás körül járnak a gondolataitok, akkor érdemes olyan fotóst felkérni a jegyes fotózásra, akit esküvői fotósként is el tudtok képzelni, mert a fentiek mellett ebben az esetben már annak is van jelentősége, hogy összeismerkedjetek egymással, hogy az esküvő napján összeszokott csapatot alkothassatok. Ilyen tekintetben a jegyes fotózás tulajdonképpen az esküvői fotózás főpróbája, az esküvő jó értelemben vett feszültsége és időbeli kötöttségei nélkül.

A párfotózásban az a jó, hogy nem kell magatokra venni a jegyben járás címkéjét ahhoz, hogy készüljön rólatok egy fotósorozat, tehát a párfotózásba nem kell többet belegondolni, mint ami. Ebben az esetben igazából azt a helyzetet érdemes kihasználni, hogy az esküvői fotósok jobban hozzá vannak szokva a párokkal való munkához, mint a divat fotósok, vagy más portréfotósok, így a kreatív esküvői képekhez hasonló fotósorozat készülhet rólatok.

Amint látjátok, a jegyes fotózás, vagy a párfotózás nem az esküvői fotósok egy kapcsolt szolgáltatása, hanem komoly létjogosultságuk van. Ha esküvő előtt álltok, akkor mindenképpen javaslom, hogy a nagy nap előtt menjetek el egy jegyes fotózásra, hogy amikor igazán tétje lesz, akkor majd magabiztosan mozogjatok a kamera előtt.

Torzsa Lajos esküvői fotós Budapest – Dunakeszi – Magyarország