logo

Mi kell ahhoz, hogy még jobbak legyenek az esküvői fotóid – avagy mit tehetsz Te a jobb esküvői fotókért?

Kell egy boldog menyasszony és egy boldog vőlegény

Az esküvői fotózás alapvetően a boldogság és az érzelmek megörökítéséről szól, ezért a kreatív fotózás során elsősorban nem a helyszínre – még akkor is, ha a helyszín alapvetően meghatározhatja a fotók látványvilágát – vagy az egyéb attrakciókra érdemes fókuszálnotok, hanem egymásra. Ha a képeitekről sugárzik a boldogság és az érzelem, akkor a megtekintői számára teljesen mellékes lesz, hogy azok hol készültek, mert a fotóknak Ti és a boldogságotok lesztek a főszereplői. Éppen ezért azt tanácsolom, hogy az esküvői készülődés közepette a sok szervezési feladat mellett egy kicsit hangolódjatok egymásra, sőt magára a fotózásra is, a célegyenesben pedig lassítsatok le, hogy az esküvőt – így a fotózást is – igaziból és boldogan meg tudjátok élni.

A legtöbb ember idegenek előtt nem szívesen mutatja ki az érzéseit, ami azonban az igazán jó és beszédes esküvői fotók elkészítéséhez elengedhetetlen. Erre azt tanácsolom, hogy ismerjétek meg a fotósotokat, kérdezzetek tőle, továbbá legyetek nyitottak az ő ismerkedési szándékára. A legjobb ismerkedési lehetőség szerintem a jegyes fotózás, amikor az esküvői fotózással ellentétben egy sokkal könnyedebb hangulatban tudtok szép fotókat készíteni, miközben megismeritek a fotósotoknak nemcsak a szakmai, hanem az emberi oldalát is. Mindezek után az esküvői fotózás alkalmával oldottabb hangulatban lehettek, a fotósotokat ismerősként tudva könnyebben ki tudjátok mutatni előtte egymásnak az érzelmeiteket.

Kell egy stílusos menyasszonyi ruha és egy vele harmonizáló smink és frizura

A menyasszonyi külsőt alapvetően a ruha-haj-smink hármas határozza meg, ezért ezekre a külsőségekre érdemes a legtöbbet áldozni, és ha kompromisszumot kell kötni, akkor rájuk érdemes többet költeni. A többi kiegészítő, mint például a cipő, az ékszerek, vagy éppen a csokor is nagyon fontosak, de nem határozzák meg annyira a menyasszonyi külsőt, mint ahogyan azt elsőre gondolnánk, így ha spórolni kell a költségeken, akkor ezen külsőségek esetében érdemes egy kicsit meghúzni a nadrágszíjat. Ha bizonytalan vagy, akkor kérj segítséget a profiktól, de alapvető szabály, hogy olyan külsőt válassz magadnak, amelyben jól és kényelmesen érzed magad, és amelyben a hétköznapi önmagadra is ráismersz.

A menyasszony külsője mellett persze a vőlegény külsője is éppen ugyanúgy fontos. A vőlegény öltözékével kapcsolatban azt tanácsolom, hogy az ne csak a menyasszonyi ruhához, hanem a vőlegény stílusához is passzoljon, hiszen számára is éppúgy fontos, hogy kényelmesen érezze magát a bőrében, és rá jellemző stílusú legyen a megjelenése.

Időt kell áldozni a kreatív fotózásra

Ahhoz, hogy az esküvői fotósotok mennyiségében és minőségében is megfelelő, az egyéniségeteket és az érzelmeiteket sugárzó képanyagot tudjon összeállítani, szüksége lesz arra, hogy elegendő időt tudjatok rászánni a fotózásra, legfőképp a kreatív fotózásra. Ehhez kell, hogy az időkereteket az ő igényének is megfelelően tudjátok felállítani, legyetek pontosak és a kreatív fotózás alkalmával ne legyen semmilyen más elfoglaltságotok, vagy kötelezettségetek. Ha az esküvő napja túl zsúfolt lenne, akkor érdemes elgondolkozni azon, hogy másik napra szervezzétek a kreatív fotózást, így több mozgásteretek lesz az időkeretek tekintetében.

A pároknak azt szoktam tanácsolni, hogy a kreatív fotózásra legalább másfél, két órát szánjanak, amelyhez az időkeretek kalkulálásakor hozzá kell számolni a frissítés, a sminkigazítás és az utazás idejét is. Ha jók a körülmények, akkor ez a szűk két óra elegendő ahhoz, hogy az utómunkához megfelelő képanyag álljon össze. Sokkal több időt nem érdemes a kreatív fotózásra szánni, mert idővel el fogtok fáradni, lankadni fog a figyelmetek és a kedvetek.

Esküvői fotózás

A szép esküvői fotókhoz szép fények kellenek

Sok párnak nagyon határozott elképzelése van arról, hogy milyen esküvői fotókat szeretne, esetleg a választott esküvői fotós portfóliójából nézett ki magának néhány kedvenc képet, viszont a kreatív fotózáshoz néhányan nem biztosítják ehhez a megfelelő feltételeket. Mondok egy egyszerű példát: a kedvenc fotók naplementében, vagy ellenfényes szituációban készültek, viszont a mi fotósunknak csak a déli órákban biztosítanak lehetőséget a fényképek elkészítésére. Délben nagyon magas szögből süt a nap, és úgynevezett kemény fényt ad, így ebben az időszakban a legjobb esküvői fotós sem fog tudni naplementés, vagy ellenfényes képet készíteni, ami viszont így mindenkinek csalódást fog okozni.

A példa jól mutatja, hogy a szép esküvői fotókhoz jó fények kellenek. A választott esküvői fotósotok tehetségének tehát nem abban kell megmutatkoznia, hogy a rossz lehetőségek között hogyan készít el egy középszerű anyagot, hanem abban, hogy a kívánságotok szerint megmondja, hogy mikorra érdemes megszervezni a fotózást, és az adott fényviszonyok között meg is tudja valósítani az elképzeléseiteket.

A jó fényekkel kapcsolatos igények igazak a szertartások és a lakodalom helyszínére is, így ha a szertartásokról, vagy a lagziról is szép fényképeket szeretnétek, akkor a helyszínek kiválasztásánál is vegyétek figyelembe a megvilágítással kapcsolatos adottságokat, esetleg ebben is kérjétek a fotósotok segítségét.

Már esett szó a más napon való kreatív esküvői fotózásról, de itt még egyszer felhívnám a figyelmet arra, hogy nincs jobb lehetőség annál, minthogy a kedvenc fényviszonyunkban – legyen szó napfelkeltéről, vagy napnyugtáról, de akár éjszakáról – fotózhatunk, így biztosítva, hogy az esküvői fotók a lehető legjobb fényviszonyok között készüljenek el.

Szertefoszlatnék még egy tévhitet, mégpedig azt, hogy utómunkával minden hiányosságot, vagy hibát orvosolni lehet. Ez sajnos nincs így, mert az utómunkával kapcsolatos lehetőségek korlátozottak, ha pedig túlzásba visszük ezt az eszközt, akkor nagyon művi képet fogunk kapni, éppen ezért azt tanácsolom, hogy a fotósotokkal együtt valósítsatok meg minden feltételt, ami az elképzelt fotókhoz szükséges, így az utómunka inkább hozzá fog adni a fotókhoz, nem pedig a hibákat fogja eltakarni.

Amint látjátok, próbáltam érzékeltetni, hogy az esküvői fotók szépsége nemcsak a fotóson, hanem az általatok biztosított feltételeken is múlik. Mi magunkkal szemben is azt hajtogatjuk, hogy nagyon jó nyers fotókból lehet extra jó képet készíteni az utómunka segítségével, de ez épp úgy igaz a körülményekre is: nagyon jó keretek között lehet igazán jó nyers képeket készíteni, ami alapot ad arra, hogy az utómunkát egy jobb bázisról kezdhessük el. Ha tehát Te is jobb esküvői fotókat szeretnél, akkor a szervezés során vedd a kezedbe az irányítást, kérd az esküvői fotósod segítségét és hallgass meg néhányat a tanácsaim közül.

Torzsa Lajos esküvői fotós Budapest – Dunakeszi – Magyarország