logo

A menyasszonyi csokor története és a különböző virágok szimbólumai a menyasszonyi csokorban

A virág a világ minden kultúrájában a szeretettel és a jókívánsággal való megajándékozás jelképe, ez pedig kifejezetten igaz a menyasszonyi csokorra is. A menyasszonyi csokor az esküvő elengedhetetlen kelléke, a belekötött virágok fajtájával és színével pedig szimbolizálhatod az esküvővel és házasélettel kapcsolatban megfogalmazott kívánságaidat és vágyaidat.

Korábban a virágokból koszorút volt szokás készíteni, amelyet mind a vőlegény, mind a menyasszony amolyan természetes koronaként, ékszerként hordott. Ez a „koronázás” a két fél és családjaik egyé válásának, egy új királyságnak a jelképe volt, amely megtalálható a mai egyházi szertartások liturgiájában is.

Szokás volt a virágokból virágfüzér készítése is, a belekötött virágokkal, gyógynövényekkel és termésekkel szerencsét, egészséget, vagy éppen gazdagságot kívántak a fiatal párnak.

A klasszikus menyasszonyi csokor sem mai keletű találmány, amely azonban mindenkor a tisztaságot szimbolizálta. Ezzel ellentétes az a rossznyelvű angol legenda, hogy a középkori rossz higiénés körülmények és szokások közepette azért adtak a menyasszony kezébe illatos virágcsokrot, hogy az elvonja a násznép orrának a figyelmét az ara kellemetlen illatától.

Manapság az esküvői csokor a menyasszonyok elmaradhatatlan kelléke, viselése a ruha esztétikai kiegészítője, amelyet a menyasszonyok tudatosan, vagy tudat alatt olyan virágokból köttetnek meg, amelyek rájuk jellemző tulajdonságokat szimbolizálnak.

Menyasszonyi csokor

Az alábbiakban néhány, a menyasszonyi csokrokban kedvelt virágok szimbólumát olvashatjátok:

Rózsa

A legkedveltebb menyasszonyi virág, amely a szerelem, a szeretet és a nőiesség jelképe. A különböző színű rózsák más és más többletszimbólumot hordoznak magukban, így a vörös a szerelemet és a vágyat, a fehér a tisztaságot, a rózsaszín pedig fiatalságot és a bájosságot szimbolizálja.

Tulipán

A tulipán szintén a legkedveltebb menyasszonyi virágok közé tartozik, a tökéletesség jelképe. A különböző színű tulipánok szintén többletszimbólumot hordoznak magukban, így a vörös felér egy szerelmi vallomással, a fehér az ártatlanságot jelképezi, a sárga a fény és a világosság jelképe, míg a rózsaszín a fiatalságot testesíti meg.

Orchidea

Kedvelt menyasszonyi virág, amelyet hajdíszként is szoktak használni. Az orchidea az érzékenység, a finomság, a kifinomultság és a műveltség szimbóluma, amely változatos színe és mérete miatt nagyon jól köthető menyasszonyi csokorba.

Liliom

A liliom a magasztosság és a tisztaság virága, amely a színével szintén többletszimbólumot hordoz, így a fehér a szüzesség, a kék a hódolat, míg a sárga gyöngédség szimbóluma. Mindezek mellett a liliom az eleganciát és a változatosságot magában hordozó virágfajta.

Napraforgó

A napraforgó a fényt, az éltető erőt és az Isten felé fordulást szimbolizáló virág, amelyet egyre gyakrabban kötnek menyasszonyi csokorba. A napraforgó a figyelem, a törődés és az odafordulás virága, amely jelképezi a házasság legfontosabb vívmányait.

Torzsa Lajos esküvői fotós Budapest – Dunakeszi – Magyarország