logo

Tanácsok szabadtéri esküvő szervezéséhez

Nyári esküvő szervezése során gyakorlatilag mindenki eljátszik a gondolattal, hogy milyen jó lenne szabadtéri esküvőt szervezni, hiszen nincs is szebb annál, mint amikor a természet biztosítja a hátteret ehhez a jeles naphoz. Persze az időjárás bizonytalansága miatt végül sokan visszakoznak, de azért adnék néhány tanácsot azoknak, akik bízva az időjárás kegyében, mégis belevágnak a szabadtéri esküvő megszervezésébe.

Melyik évszakban érdemes szabadtéri esküvőt szervezni?

Egyértelműen nyáron, hiszen természetesen ebben az évszakban számíthatunk a legmelegebb, és a leginkább kiszámíthatóan kegyes időjárásra. Azt azonban fontos tudni, hogy nincs pontos recept arra, hogy melyik hónap a legideálisabb szabadtéri esküvő megtartása, sőt olyan is előfordul, hogy az esküvői szezon végén azt konstatáljuk, hogy az adott évben mondjuk a tavasz kedvezett ilyen szempontból leginkább a párok számára.

Ha az időjárás a kegyeibe fogad benneteket, akkor is adódhatnak megoldandó feladatok az időjárás miatt.

Sokan a jó időjárás alatt a meleg, napos időt értik, amely a szabadtéri esküvő megszervezése szempontjából egy újabb kihívást jelent, hiszen a forró nyári időjárás és a tűző napsütés megviselheti a vendégeket, nem kedvez a dekorációnak, a magas szögből sütő nap pedig kemény fényt biztosít a fotózáshoz. Éppen ezért a szabadtéri esküvőt érdemes elsősorban természet adta árnyékos, vagy más módon nap védett helyre szervezni.

A szabadtéri esküvő nagy szabotőre a szél, hiszen a legmelegebb időben is lehetnek akkora széllökések, amelyek zajt okoznak a mikrofonban, rontják a hangosítás minőségét, vagy rongálják a dekorációt. Éppen ezért a helyszín kiválasztásánál gondolni kell arra, hogy szélvédett helyet válasszatok.

Hol érdemes a szabadtéri esküvőt megtartani?

Elsőre lehet furcsa lesz a válaszom, de azt gondolom, hogy az a helyszín ideális szabadtéri esküvő megtartására, ahol bármilyen esetben beltéri esküvőt is meg lehet tartani. Nem szabad folyamatosan azt gondolni, hogy az időjárás elrontja a nagy napot, de figyelembe kell venni, hogy a tökéletes esküvő megtartására csak egyszer van lehetőség, amelybe nem avatkozhat bele semmilyen – főleg időjárási – körülmény, így készülni kell egy B tervvel.

Fontos kritérium még a szabadtéri esküvői helyszínnel kapcsolatban, hogy ott úgy lehessen megszervezni az esküvő legkülönbözőbb eseményeit, hogy a vendégeknek semmilyen hiányérzete ne legyen egy beltéri esküvőhöz képest. Itt nagyon fontos kritérium, hogy a helyszín infrastrukturális adottságai, így a megközelíthetősége, a parkolási lehetőségek, a helyfoglalás, a vendéglátás, vagy akár az illemhelyiségek biztosítása is adott legyen.

A helyszín kiválasztás margójára még azt írnám, hogy olyan helyszínben érdemes gondolkozni, ahol felkészült szervezők segítenek minden praktikus kérdést megoldani, vagy máskülönben kérjetek fel saját esküvőszervezőt.

Mikorra időzítsétek a ceremóniákat a szabadtéri esküvő alkalmával?

Fotósként egy kicsit haza fogok beszélni, de azt gondolom, hogy az ideális fényviszonyok miatt a kora este a legideálisabb a szabadtéri esküvő ceremóniáinak a megtartására. Jobban belegondolva nem is mondok butaságot, hiszen szinte kivétel nélkül akkor a legjobbak az időjárási körülmények, ha kellemes fények érnek bennünket, vagyis ha lágyan süt a nap, de nem kell tűző napfénynek kitennünk magunkat.

Milyen dekorációt ajánlok a szabadtéri esküvőhöz?

Azt gondolom, hogy a legtöbben azért fognak bele szabadtéri esküvő megszervezésébe, mert élni kívánnak a természet, illetve a helyszín adta lehetőségekkel. Nem vagyok dekoratőr, de esküvői fotós szemmel mindig azt tartottam szép szabadtéri esküvői helyszínnek, ahol a helyszín adta előnyök a nélkül érvényesültek, hogy külön nagy összeget kellett volna költeni a dekorációra.

Mire ügyeljetek, ha a lagzit is szabadtéren tartjátok?

Tulajdonképpen a szertartásokkal kapcsolatban elmondott összes tanácsom igaz lehet a lagzival kapcsolatban is, annyi különbséggel, hogy a lagzi esetében biztosan számolhatunk azzal, hogy be fog sötétedni, illetve le fog hűlni a levegő, éppen ezért gondoskodni kell a megfelelő megvilágításról, valamint a vendégek számára melegedési lehetőségről – legyen az egy zárt tér, szabadtéri hősugárzó, vagy néhány pléd.

Összefoglalásképp azt tudom leírni, hogy a szabadtéri esküvő megszervezésében az az igazi nehézség, hogy ebben az esetben nem működnek az evidenciák, így az esküvő legapróbb részére is nektek kell gondolnotok, cserébe azonban olyan egyedi elképzeléseket tudok megvalósítani, amelyekkel egy beltéri helyszín csak a legritkább esetben tudja felvenni a versenyt. Azonban azt is meg kell jegyeznem, szabadtéri esküvő szervezésébe csak akkor fogjatok bele, ha nagyon tapasztalt szervezők vagytok, máskülönben kérjetek segítséget profi esküvőszervezőtől, vagy a helyszínt biztosító szolgáltatótól.

Torzsa Lajos esküvői fotós Budapest – Dunakeszi – Magyarország